LEIJONA OLAVI KARTTUNEN KUOLLUT 

Olavi Karttusen kutsuminen ainaisjäseneksi oli juhlallinen tilaisuus. Jäsenyyden tunnukset merkkeineen luovutti klubin silloinen presidentti Antero Okkonen. Kuvassa vasemmalla tapahtumaa todistamassa piirikuvernööri Pekka Järvelä puolisonsa Leenan kanssa. Taustalla puolisot Riitta Karttunen ja Marja-Leena Vuori.

Monessa mukana ollut Olavi Karttunen oli syksyllä 1972 innokkaasti 22 veljen mukana, kun Kuopioon perustettiin viidettä lionsklubia, LC Kuopio/Päivärantaa. Niinpä Karttunen valittiinkin klubin ensimmäiseen hallitukseen. Hänen ansiokas matkansa päättyi pitkällisen sairauden väsyttämänä 18.4.2019. Hän oli syntynyt Pohjois-Karjalassa Liperin Kiiessalossa 7.5.1931.

Kaudella 1978-79 klubin presidenttinä toimineen Karttusen suurin työ oli Kallavesj-laulun sanoittajan Aaro J. Jalkasen muistopatsaan pystyttäminen Puijonsarven näköalapaikalle. Hän toimi myös klubin historioitsijana ja hänen tekemänään ilmestyi 25-vuotishistoriikki. Myöhemmin hän täydensi sitä viisivuotiskausittain. Aktiivisen toimintansa ansiosta hänet palkittiin vuonna 2007 Hotelli Iso-Valkeisella 35-vuotisjuhlassa Melvin Jones –jäsenyydellä sekä klubin pikkujoulujuhlassa vuonna 2011 ainaisjäsenyydellä.

Olavi Karttusella oli takanaan pitkä ura opettajana Pohjois-Karjalassa ja Kuopiossa. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1991 Kuopion kaupungin Saarijärven koulun rehtorina. Jo pitkään sitä ennen hän oli aktiivisesti mukana opettajain ammattiyhdistystoiminnassa sekä Kuopiossa että valtakunnallisesti. Karttunen on ollut arvostettu vaikuttaja Kuopion kunnalliselämässä, kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa sekä useiden lautakuntien jäsenenä ja puheenjohtajana. Hänen maakunnallisista luottamustoimistaan voidaan mainita Savon Säätiön valtuuskunnan ja hallituksen jäsenyys. Reserviupseeritoimintansa jatkoksi hän eläkevuosinaan paneutui koko tarmollaan sotaveteraanityöhön. Pohjois-Savon Sotaveteraanipiirin puheenjohtajaksi hänet valittiin vuonna 2003 ja Sotaveteraaniliiton hallituksen jäsenenä hän toimi 2005 - 2008. Sotaveteraani -lehden toimituskunnassa hän oli useita vuosia. Hän oli myös Kuopion kansalaisopiston johtokunnan puheenjohtajana vv. 1977-1992. Olavi Karttunen on ollut vastuunkantajana monessa suuressa tapahtumassa. Niitä ovat ennen muuta olleet valtakunnalliset sotaveteraanien laulujuhlat Kuopiossa vuonna 2000 ja Sotaveteraaniliiton liittopäivät vuonna 2010. Asevelvollisuutensa Olavi Karttunen suoritti Karjalan Jääkäripataljoonassa, sotilasarvoltaan hän on reservin luutnantti. Harrastuksista tärkeimmät ovat kirjallisuus, varsinkin sotakirjallisuus, teatteri, Lions-toiminta sekä liikunta.

110519 Raimo Naumanen          Takaisin